+ napi 500 kalória többlet elhízáshoz vezet

+ napi 500 kalória többlet elhízáshoz vezet


Több evésre késztetnek a túlzottan feldolgozott élelmiszerek, ezzel növelik az elhízás kockázatát, ugyanis egy úttörő kutatás szerint átlagosan napi 500 kalória többletbevitelt jelentenek. 

Az amerikai tanulmány először vizsgálta önkéntesek bevonásával a
többszörösen feldolgozott ételek fogyasztásának kockázatait. A
kutatás résztvevőinek étkezését egy hónapig figyelték. Kiderült,
hogy amikor a résztvevők erősen feldolgozott ételeket fogyasztottak,
napi 500 kalóriával többet vettek magukhoz ahhoz képest, mint mikor
nem feldolgozott ételt ettek - számolt be róla a BBC News.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet értékelése szerint a
túlzottan feldolgozott ételek valószínűleg hatással vannak az
éhségérzettel kapcsolatos hormonokra, ezért folytatja az evést, aki
ilyet fogyaszt.

A feldolgozott ételek pontos definícióját nehéz megadni, mondta
el Kevin Hall, a tanulmány vezető kutatója hozzátéve, hogy "olyan
ez, mint a pornográfia, nehéz leírni, de az ember rögtön felismeri,
ha meglátja". Ide sorolják azokat az ételeket, amelyek csomagolásán
több mint ötféle összetevő szerepel, édes vagy ízesített sós
snackek, chipsek, csokoládé és más édesség, édesített üdítőitalok,
instant levesek, fagyasztott vagy konzerv készételek, valamint a
főként vagy teljesen cukorból, olajokból és zsírokból készült
élelmiszerek.

A kutatáshoz húsz önkéntest költöztettek be egy hónapra egy
laboratóriumba.
Két hétig vagy erősen feldolgozott ételeket vagy nem
feldolgozott ételeket ettek, aztán a második két hétben cseréltek. A
résztvevők annyit ehettek, amennyit akartak, de a kutatók minden
falatot feljegyeztek, amit magukhoz vettek.

A feldolgozott étrendben olyan fogások szerepeltek, mint a
quesadilla és a sült bab, míg a nem feldolgozott ételek között volt
például a spenótsaláta csirkemellel, almadarabokkal, bulgurral és
napraforgómaggal.
A két hétig erősen feldolgozott ételeket fogyasztók átlagosan
napi 508 plusz kalóriát vettek magukhoz és nagyjából egy kilót
híztak.

Hall, a cukorbetegséget, emésztőszervi és vesebetegségeket
vizsgáló amerikai intézet tudósa hangsúlyozta, hogy ez az első olyan
kutatás, amely ok-okozati kapcsolatot mutatott ki a túlzottan
feldolgozott ételek fogyasztása és a súlygyarapodás között.
"A feldolgozott ételek növelik a kalóriabevitelt, a testsúlyt és
hízást okoznak" - állapította meg Hall azt is hozzáfűzve, hogy ez a
kapcsolat a szélesebb népesség elhízásában is szerepet játszhat.
Hall emlékeztetett rá: az amerikai "elhízásjárványt" napi
250-300 többletkalória elfogyasztása okozza.

A kísérletben résztvevők elmondták, hogy az erősen feldolgozott
és a fel nem dolgozott ételek egyaránt "finomak voltak". Tehát nem
azért ettek többet a feldolgozott ételekből, mert jobbnak találták.
A kétféle étrend tápanyagtartalmát is gondosan kiegyensúlyozták,
hogy egyenlő arányban tartalmazzanak cukrot és más szénhidrátokat,
zsírokat és rostokat.
Amikor az ember nem feldolgozott ételt eszik, az éhséget elfojtó
hormonok egyike, a PYY szintje megnövekedik annak ellenére, hogy
kevesebb kalóriát fogyaszt. A kutatás azt is kimutatta, hogy a nem
feldolgozott étel fogyasztásakor az éhségérzetet kiváltó hormon
szintje csökken.

A tanulmány rövid időn át, kis létszámú csoporttal készült,
ezért nem világos, hogy szélesebb népességre is igazak-e a
megállapításai.
Gunter Kuhnle, Readingi Egyetem tudósa szerint a jól
megtervezett és végrehajtott kutatás érdekes, bár nem túl meglepő
eredményt hozott. Értékelése szerint a résztvevők fogyaszthatóbbnak
találták a feldolgozott ételeket, gyorsabban ették azokat és ebből
kifolyólag valószínűleg tovább tartott, amíg elérték a
teltségérzetet.
Mint rámutatott, a másik érdekes eredménye a tanulmánynak a
kalóriánkénti költség: a feldolgozott ételek jelentősen olcsóbbak
voltak, mint a nem feldolgozott ételekből álló koszt, és ennek
valószínűleg szintén jelentősek a közegészségügyi vonzatai.

Forrás MTI 2019. május 17

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »