A leggyakoribb őszi betegségek

A leggyakoribb őszi betegségek


A leggyakoribb őszi betegségek

A nyirkos, hűvös, változékony időjárás számos panaszt okoz ősszel, jó hír, hogy kellő odafigyeléssel még a reuma és a vírusfertőzések is megelőzhetők, nem csak a rossz kedélyállapot enyhíthető.

Bár az orvostudomány szerint nincs olyan, hogy őszi betegség, de mégis számos betegség akad, amelyek gyakoribbak ebben az évszakban. Jellemző egészségügyi panaszok ősszel többek között a vírusfertőzések, meghűléses betegségek, a gyomor- és bélproblémák, húgyúti fertőzések, valamint az allergia és az ízületi problémák is.  

Ennek több oka is van, ahogy kevesebb napfényhez és D-vitaminhoz jutunk, úgy a szervezet védekezési folyamatai gyengülnek, a lehűlő levegő nyálkahártyáink védelmi képességét igen próbára teszi, miután pedig mindenki visszatér a közösségbe, a cseppfertőzéssel terjedő vírusok lesben állnak minden kilincsen, billentyűzeten, közlekedési eszközön. A nátha, a különböző fertőző felső légúti megbetegedések (torokgyulladás, melléküregek gyulladása), az influenza (melynek súlyos szövődménye a tüdőgyulladás) mind gyakori megbetegedés.  

A közösségi betegségek szempontjából a leginkább veszélyeztetettek a bölcsődés és a kis óvodás korosztály, a még nem kialakult, megerősödött immunrendszerrel rendelkező gyerekek az egész családot ágynak dönthetik, a már említett cseppfertőzéssel terjedő vírusos megbetegedések mellett a húgyúti fertőzések, hasmenés, hányás is nagyon gyakori. Mindazonáltal, évente 6-8 légúti és 2-3 gyomormegbetegedés tekinthető normálisnak, amennyiben ennél többször beteg a gyerek, érdemes alaposabb kivizsgálásra vinni.
A közösségből a járványos kötőhártya-gyulladás mellett herpeszt, tetvet (fej, ruha, lapos), rühességet, ótvart, bélférgességet is összeszedhet a gyerek, de a vírusos betegségek közül az egyik legfertőzőbb a szintén cseppfertőzés útján terjedő bárányhimlő, ami felnőtt korban általában súlyosabb lefolyású, és a szövődmények is gyakoribbak. Ugyancsak figyelni kell a skarlátra is, a cseppfertőzés és érintés útján terjedő betegséget a gyermek mindaddig terjeszti, míg torokváladékában kimutatható a baktérium.

Nem csak a vírusokkal és baktériumokkal kell számolni!

Az ősz köztudottan az allergiaszezon ideje, a parlagfű augusztustól októberig virágzik, de akárcsak a fekete üröm, a csalánfélék, libatopfélék, füvek is ontják még magukból a polleneket az őszi hónapokban. Amennyiben a hideg idő beköszöntével nehézlégzést és múlni nem akaró köhögést, azasztmatüneteit tapasztaljuk, vizsgáltassuk ki magunkat!
A gyomorfekélyes, székrekedéses, bélgyulladásos problémákkal is leginkább az őszi időszakban fordulnak sokan orvoshoz, ehhez részben hozzájárulhat a nehéz, zsíros ételek fogyasztása, a fokozódó munkahelyi stressz, a kevesebb mozgás. A bélpanaszok skálája igen széles, ezért nem mindenkinél és nem ugyanúgy jelenik meg, a lényeg, hogy ne lepődjünk meg, ha tüneteket észlelünk, hanem keressünk fel szakorvost, és figyeljünk az étkezésre, a rendszeres mozgásra és lelki egyensúlyunkra. Ősszel ugyanis szervezetünk dopaminszintje a napsugarak és a D-vitamin mérséklődése miatt csökken, amely hangulatunkra is nagy hatással van.

Az időjárás-változás hatással van ránk!

A nyirkosra, hűvösre, változékonyra forduló időjárás leginkább az idősebbeket viseli meg, ilyenkor kiújulnak, rosszabbodnak az ízületi gyulladások, megjelennek az ízületi fájdalmak, ezekre azonban idejében fel lehet készülni és eredményesen csökkenthetjük a problémákat.  
 
A felfázások, húgyúti betegségek és a női problémák is gyakoriak ősszel, a velük járó kellemetlenségek (vizelési inger, fájdalmas vizelés, folyás) mind megelőzhetőek kellő odafigyeléssel, nem csak réteges öltözködéssel, hanem a napi vízmennyiség biztosításával és az alapvető szabályok betartásával. Enyhe tünetek esetén használjunk jól bevált otthoni szereket - fokhagyma, gyömbér, vörös áfonya - vagy keressünk fel szakrendelést!
A legfontosabb, amit az ősz leggyakoribb betegségei ellen tehetünk, az az immunrendszer megerősítése, a szervezet vitamin- és ásványi anyag igényeinek biztosítása, valamint a megfelelő higiénés szabályok alkalmazása, szükség esetén a rendelkezésre álló védőoltások megszerzése (ennek időpontja betegségenként eltérő lehet!)! Az is sokat segít, ha nem hanyagoljuk el a már diagnosztizált betegségeinket, így az allergiás, a reumás vagy ízületi panaszainkat, hanem odafigyelünk kiújulásuk megelőzésére is!  
 
 
Forrás: házipatika
 
Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »