Antioxidánsban gazdag ehető rovarok

Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány, s mint kiderült, a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé - olvasható a Phys.org tudományos hírportálon.
"Legalább kétmilliárd ember - a Föld lakosságának negyede -
rendszeresen fogyaszt rovarokat. A többieknek még egy kis biztatásra
van szüksége" - fogalmazott Mauro Serafini, az olaszországi Teramói
Egyetem professzora, a Frontiers in Nutrion című folyóiratban
megjelent tanulmány vezető szerzője.
A tudós szerint fontos, hogy olyan szempontokra hívják fel az
emberek figyelmét, amelyek megkönnyítik számukra a választást. A
táplálék íze és látványa nagyon fontos, de például sokak számára az
is ösztönző, ha egy étel egészséges.
"Az ehető rovarok kitűnő fehérjeforrások, gazdagok többszörösen
telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és
rostokban. De mindeddig senki sem hasonlította össze őket olyan
klasszikus funkcionális ételekkel, mint az olívaolaj vagy a
narancslé az antioxidáns-tartalom szempontjából" - magyarázta a
professzor.
Serafini emlékeztetett rá, hogy számos olyan "superfood" van,
amelyeknek antioxidáns-kapacitásuk miatt nagy a szabadgyök-megkötő
képessége. A kutatás azt igazolta, hogy az ehető rovarok között is
vannak olyanok, amelyek ide sorolhatók.
A kutatók egy sor ehető rovart és gerinctelent vizsgáltak meg
antioxidáns-kapacitásuk szempontjából.
A rovarok ehetetlen részeit, a szárnyakat és a csápokat
eltávolították, majd minden egyedből két minta kivonatát tesztelték
a zsírtartalom szempontjából és abból a szempontból, hogy oldódik-e
vízben. Aztán minden minta antioxidáns-tartalmát és kapacitását is
mérték.
A szöcskék, selyemhernyók és tücskök vízben oldódó kivonataiban
volt a legmagasabb az antioxidáns-kapacitás: ötször magasabb, mint a
friss narancslében.
Az óriás-énekeskabócában, az óriás-vízibogárban, a fekete
tarantulában és a fekete skorpióban viszont elhanyagolható volt az
antioxidáns kapacitás.
"Világos a trend: a növényevők antioxidáns-kapacitása magasabb"
- mutatott rá a professzor.
A tanulmányban megjegyezték, hogy az összehasonlításhoz a
rovarok szárított, zsírmentes kivonatát használták, de még 88
százalékos vizes oldatként is elérik a friss narancslé
antioxidáns-kapacitásának 75 százalékát.
Érdekes módon, a rovarok polifenoltartalma - amely a növényeknél
az antioxidáns-kapacitás fő forrása - alacsonyabb volt a rovarokban,
mint a frissen facsart narancslében.
"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a polifenolok mellett a
rovarok antioxidáns-kapacitása más, egyelőre ismeretlen összetevőkön
is múlik" - fűzte hozzá Serafini.
Az óriás-énekeskabócákban és a selyemhernyókban kétszer akkora
antioxidáns-aktivitást mértek, mint az olívaolajban, viszont a
fekete tarantulában, a pálmaféregben és a fekete hangyában nagyon
kevés volt ez a kapacitás.
A kutatók az eredmények alapján kiemelték, hogy az olyan ehető
rovarok, mint a szöcskék és selyemhernyók, gazdag forrásai az
antioxidánsoknak.
A tanulmány szerzői ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a
rovarok antioxidáns-kapacitásának emberre gyakorolt hatását
vizsgálni kell, mivel ez még tisztázatlan.
Forrás: MTI 2019. július 16
EgészségVilága cikkajánló









EgészségVilága cikkajánló








