B-12 vitamin, többet lehet?

B-12 vitamin, többet lehet?


B-12 vitamin, többet lehet?

A B12-vitamin vagy B12-vitamin (kobalamin) vízben oldódó vitamin, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és a központi idegrendszer működésében, valamint a vérképzés folyamatában.Szerepet játszik még a sejtek anyagcseréjében, részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását.

A B-12-vitamin egy vízben oldódó tápanyag, amely fontos szerepet játszik a szervezetünkben.
Sokan úgy gondolják, ebből a vitaminból sokat lehet fogyasztani, mert nem árt, mert a vizelettel távozik.
Mi az igazság? Megpróbáljuk terítékre tenni.

Az nem kérdés, hogy egészségünk szempontjából a B-12 vitamin az egyik legfontosabb vitamin.

Ez a vitamin felelős a szervezet számos funkciójáért, beleértve a vörösvérsejtek képződését, az energiatermelést, a DNS-képződést és felelős az idegrendszer karbantartásáért is.
Bár a B-12 vitamint számos élelmiszerben megtaláljuk, mint például a hús, a baromfi, a tenger gyümölcsei, a tojás, a tejtermékek és a gabonafélék, sokan mégsem jutnak elegendő mennyiségű vitaminhoz.
A B-12 hiánya számos betegség okozója, mint például az idegkárosodás, vérszegénység, de hiánya okozhat egyes testrészeinkben zsibbadást vagy akár a fájdalmas bizsergést is.

Akik elegendő mennyiségű B-12 vitaminban gazdag élelmiszert fogyasztanak és képesek megfelelően hasznosítani ezt a vitamint, nem feltétlenül kell többlet vitamint szedniük, de az extra B-12 fogyasztása bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat.

Idősebb korban szervezetünk kevésbé tudja hasznosítani a B-12 vitamint, ezért valamilyen formában pótolni kell azt. Ha figyelünk a testünk által adott jelekre, akkor könnyen megállapíthatjuk, hogy B-12 vitamin hiányunk van.

Az, hogy kevesebb vörösvérsejt termelődik és kevesebb oxigén jut el a fontosabb szerveinkhez szinte minden szervünk működését befolyásolja, de legfőképpen az alábbi jelek amelyek mutatják a B-12 vitamin hiányát.

Ezek a jelek a következők:
– Még 8 óra alvás után is fáradtak vagyunk. Természetesen ez mástól is lehetséges.
– Zsibbadás, bizsergés egyes testrészeinkben. Legfőképpen az alsó végtagok vannak kitéve ennek a veszélynek.
– Meggyengült idegrendszer “hamar felkapjuk a vizet”. Az oxigénhiány jelentősen befolyásolja az idegeket, idegsejteket.
– Feledékenység. Alzheimer-kórra azért még nem kell gondolni.
– Sárgás bőr. Vörösvérsejtjeinkből egyfajta pigment távozik (bilirubin) és besárgul a bőrünk

A legnagyobb veszélynek a vegán étrenden élők vannak kitéve, mert a B-12 vitamin napi étkezési szinten csak húsételekben található meg, mint a hús, tojás, kagyló és tejtermék. Külön vitamint szedni kell, viszont ami segíthet az élesztő fogyasztása napi szinten.

Összefoglalva:
A B-12 fontos tápanyag, amely elengedhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez, a DNS-szintézishez és számos más fontos folyamathoz. A B-12 kiegészítő vitaminok segíthetnek a hangulat fokozásában és a depresszió tüneteinek csökkentésében. Minél idősebb valaki annál több extra vitaminmennyiségre van szükség és ez főként igaz a B-12 vitaminra. Túlzásba ne vigyük, de az egészséges emberek nyugodtan fogyaszthatnak többet belőle, mert a vizelettel kiürül. Nincsenek tudományos bizonyítékok a túladagolásra.

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »