Tévhitek a sóról


Néhány tévhit amit mindenki sejt, de nem akar figyelembe venni:

“Nagy melegben, amikor izzadsz, több só kell az étrendbe.”
Az izzadság miatt kevesebb só van a szervezetben, de nincs szükség további sóra még nagy melegben sem, de fontos a folyadék, a víz.

,,A tengeri só nem jobb, mint a gyártott só, csak azért, mert ,,természetes”
A só, forrásától függetlenül, a sóban lévő nátrium ártalmas az egészségre.

„A főzés során hozzáadott só nem a só bevitelének fő forrása.”
Sok országban az étrendben a só mintegy 80% -a feldolgozott élelmiszerekből származik.

„Élelmiszer nem igényel sót, hogy ízletes legyen.”
Időbe telik, amíg az ember az ízlelőbimbóit átállítja, de ha megszokják a kevésebb sót, akkor nagyobb valószínűséggel élvezi az ételeket, és szélesebb körű ízeket észlel.

„Sós ízű élelmiszerek ”
Néhány magas sótartalmú étel nem nagyon ízletes, mert néha más olyan dolgokkal keverednek, mint a cukrok, amelyek elfedik az ízt.
Fontos, hogy olvassa el az élelmiszer-címkéket, hogy kiderítse a nátrium szintjét.

„Csak az idős embereknek kell aggódniuk, hogy mennyi sót fogyasztanak:”
A túl sok só fogyasztása bármely életkorban vérnyomás problémát okoz.

„A só csökkentése rossz lehet az egészségemre:”
Nagyon nehéz túl kevés sót fogyasztani, mert sok olyan élelmiszer van, ami sok sót tartalmaz.

Valóban rossz a só a tested számára?

A só fontos szerepet játszott az ételkészítésben évezredek óta. Mégis, az elmúlt néhány évtizedben a sót valamiféle mumussá nyilvánították, mivel ez a hipertóniával és szívbetegségekkel kapcsolatos.

A gondolat, hogy az alacsony sótartalmú étrend jobb nekünk, körülbelül 200 évvel ezelőtt kezdődött, és hibás tudományokon alapult. Az orvosok akkor már tudták, hogy testünk a sóra támaszkodik a vérnyomás egyensúly fenntartásához. Úgy vélték, hogy a túl sok vizes só hozzájárult a magas vérnyomáshoz és a szívbetegségekhez. Az eredmény a sikertelen kormányzati kampányok, hogy kevesebbet sózzanak az emberek.

A kutatás azonban azt mutatja, hogy ez az alapvető elmélet nem olyan világos, mint amilyennek azt gondoltuk. A több ezer beteg meta-analízise szerint a sófelvétel, a magas vérnyomás és a szívbetegség kockázata között nincs tényleges kapcsolat. Mint sok táplálkozási ajánláshoz, a sót körülvevő meggyőződéseinket újra meg kell vizsgálni.

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

Táplálkozási tanácsok a testmozgáshoz
Egészség, Egészség cikkek
Kortól, nemtől függetlenül tegye meg ezeket a fontos lépéseket az egészsége érdekében.
Az edzés előtti táplálkozás
Egészség, Egészség cikkek
Próbáljon meg enni egy teljes ételt, amely szénhidrátot, fehérjét és zsírt tartalmaz 2-3 órával az edzés előtt.
Nemhogy nem teszi biztonságosabbá a cigarettát, de növelheti is a tüdőrák kockázatát a füstszűrő
Egészség, Egészség cikkek
Nemhogy nem segít kiszűrni a kátrány egy részét, de kifejezetten növelheti a tüdőrák kockázatát a füstszűr ...
B-12 vitamin, többet lehet?
Életmód, Táplálkozás
A B-12-vitamin egy vízben oldódó tápanyag, amely fontos szerepet játszik a szervezetünkben.
Miért van a büdös szájszag?
Egészség, Egészség cikkek
A rossz lehelet egyes becslések szerint a világ népességének felét érinti
Szennyezett levegő hatása
Egészség, Egészség cikkek
A méhlepényig eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő
Növelheti a tüdőrák kockázatát a füstszűrő
Egészség, Egészség cikkek
Nemhogy nem teszi biztonságosabbá a cigarettát, de növelheti is a tüdőrák kockázatát a füstszűrő
A zellerlé ezért egészséges
Népi gyógyászat, Gyógynövények
A szárzeller igen egészséges élelmiszer, amelynek leve - kis túlzással - igazi csodaital.
Az érelmeszesedés mögött álló folyamatok
Egészség, Egészség cikkek
Az érelmeszesedés okát azonosították brit kutatók

További cikkek »