Vitaminok a terhesség alatt

Vitaminok a terhesség alatt


Vitaminok a terhesség alatt

A magzat szükséglete és a fokozott anyagcsere következtében, a terhesség idején fokozódik az anya vitamin- és ásványi anyag igénye. A gyakorlatban az optimális táplálkozás – tápanyag-összetétel szempontjából – sok esetben nem teljesül, ezért szükséges, hogy a megnövekedett vitamin és ásványi anyag igényt valamilyen más formában pótoljuk.

 

Vitaminok a terhesség alatt, mi a biztonságos és mi elkerülendő?

A vitaminok mindennapos étrendünkben rendkívül fontosak, különösen a terhesség alatt.

Az anya egészségének megőrzése és a baba egészségének fejlesztése érdekében fontos, hogy a megfelelő vitaminok megfelelő adagolásban kerüljenek az anya szervezetébe.

A vitaminok egyáltalán nem helyettesítik az egészséges táplálkozást, de biztosítékai a megfelelő táplálkozásnak.

Terhességi vitaminok listája

Ezek a terhesség alatt szedett vitaminok fontosak ahhoz, hogy segítsék a táplálkozási hiányosságokat az anyák étrendjében. Ez egy nagyon fontos szakasz, mivel ez az az időszak, ahol a baba egészségére leginkább vigyázni kell.

 1. Folsav vagy B9-vitamin:

Vannak bizonyos születés előtt kialakuló deformációk. Ezek egyike a nyitott gerinc, amely a neurális cső tökéletlen bezáródása miatt alakul ki és rendkívül károsíthatja a gerincvelőt és az agyat.

A B9-vitamin szintetikus formájú folsav megakadályozza, hogy az újszülöttnél előforduljanak ezek a hibák. A folsavat tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a zöld zöldségek, a citromok, a narancsok és más citrusfélék.

 1. Kalcium:

A kalcium a terhes nők egyik legfontosabb tápanyaga. Mivel a csecsemő bőséges mennyiségű kalciumot igényel a csontnövekedés miatt, az anyai testben kalciumhiány állhat fenn, ezért megfelelő táplálkozással kell a hiányt pótolni.

 1. Jód:

Hiánya nemkívánatos problémákat okozhat a babában, mint pl. növekedési hiba, mentális instabilitás, hallásképtelenség.

Súlyos esetben koraszüléshez, vetéléshez vezethet.

 1. Vas:

A vas segíthet az oxigén szállításában mind a baba, mind az anya vérében. A vas hiánya is okozhat agyi sérüléseket és a vérszegénységet.

A vitaminok előnyei a terhesség alatt:

 1. D vitamin:

A terhesség egyik legfontosabb vitaminja. Megakadályozza a koraszülést és a születési rendellenességeket. Ez a vitamin a kalcium és a foszfor felszívódásához is elengedhetetlen. Hiánya születési szövődményekhez, a rákos megbetegedések fokozott kockázatához, az autoimmun betegségekhez és a szívvel kapcsolatos rendellenességekhez vezethet.

 1. A vitamin:

Segít az immunrendszer támogatásában, a fertőzések elleni küzdelemben és az anyagcsere támogatásában. Azonban az A-vitamin nagy dózisa a terhesség alatt születési rendellenességekhez és máj toxicitáshoz vezethet.

 1. C vitamin:

A terhesség ideje alatt a legjelentősebb immunitásfokozó. Segít a szövetek helyreállításában, és elősegíti az egészséges csont és bőr kialakulását.

 1. Omega 3:

Az Omega 3 fontos a jó kognitív és vizuális fejlődés szempontjából a baba számára. Segítenek a fertőzések számának csökkentésében a terhesség alatt. Segítik a központi idegrendszert és segítenek a magzat egészséges idegrendszerének kialakulásában.

 1. Cink:

A cink felelős a DNS felépítéséért a babában. Rendkívül fontos a szöveti sejtek fejlődéséhez és növekedéséhez. A cink is fontos a jó immunrendszer és az anyagcsere szempontjából.

Vitaminban gazdag ételek a terhesség alatt:

A kiegyensúlyozott étrend minden várandós anya számára elsődleges fontosságú.

Átlagos étrendjének tartalmaznia kell:

 • kalcium: tej, joghurt, sajt
 • B9-vitamin: hüvelyesek – bab, borsó, szója, földimogyoró
 • A vitamin: sárgarépa, édesburgonya
 • Omega 3: lazac
 • C-vitamin: citrusfélék, leveles zöldségek, bogyók
 • Fehérje: lencse, sovány hús
 • Cink: diófélék, száraz gyümölcsök, tojás
 • D vitamin: máj, hal, tojás sárgája

 

Mire kell vigyázni a vitaminok szedésénél?

A vitaminok, bár a terhesség alatt kulcsszerepet játszanak, de születési szövődményeket okozhatnak, ha nem ajánlott adagot veszik be. Rendkívül fontos, hogy konzultáljon kezelőorvosával, hogy megértse, hogy milyen vitaminokra van szüksége, mit és mennyit ne vegyen be:

 1. A vitamin: Az A-vitamin túladagolása a máj toxicitásához és halálhoz vezethet. Rendkívül fontos, hogy csak a napi 770 mg megengedett adagokat vegyük be.
 1. D vitamin: Az egyik legveszélyesebb vitamin.  A túladagolás káros hatással lehet az anya egészségére és a baba születési rendellenességeire.

Más vitaminok, mint például a B6 és E, mellékhatásokhoz vezethetnek, ha extra dózist szednek be a terhes anyák.

 

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »