Élj egészségesebben!

Élj egészségesebben!


A cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatát egy nagyszabású, hosszú időn át tartó vizsgálat eredményei alapján - írta a BBC hírportálja.

A British Medical Journal friss számában megjelent tanulmány
készítői, a párizsi Sorbonne Egyetem kutatói több mint 100 ezer
embert követtek nyomon öt éven át.
Azt tekintették cukros üdítőitalnak, aminek több mint 5
százaléka cukor volt, tehát ide sorolták a gyümölcsleveket (a
hozzáadott cukor nélkülieket is), a dobozos, szénsavas üdítőket, az
édesített tejturmixokat, az energiaitalokat és az olyan teát, kávét,
amibe cukrot kevernek.

Megvizsgálták a mesterséges édesítővel készült, úgynevezett zéró
kalóriás italokat is, de nem találtak összefüggést a fogyasztásuk és
a rák kockázata között.
Az eredmények azt mutatták, hogy naponta 100 milliliter
cukrozott ital - ami körülbelül heti két doboznyit jelent -, 18
százalékkal emeli a rák kockázatát.

A vizsgált résztvevők körében ezerből 22-nél alakult ki daganat.
Ha naponta még 100 millilitert ittak volna, akkor ezer résztvevőnél
néggyel több, vagyis 26 rákos eset lett volna a tudósok szerint.
A résztvevők közül összesen 2193 embernél alakult ki daganat,
693-an mellrákosok, 291-en prosztatarákosok és 166-an bélrákosok
lettek.

Annyi biztos, hogy akik a legtöbb cukros italt itták, (mintegy

185 millilitert naponta), azok közül többen lettek rákosok, mint
akik a legkevesebbet (legfeljebb napi 30 millilitert).
Egy lehetséges magyarázat, hogy a cukros italok növelik a rák
kockázatát, de az is lehet, hogy a cukros italokat fogyasztóknak más
egészségtelen szokásaik is vannak - például a nagyobb só- és
kalóriabevitelük -, és az utóbbi fokozza a rák veszélyét, nem a
cukros italok.

A kutatás nem magyarázta meg, hogy függ össze a cukros italok
fogyasztása és a daganat kialakulása, ehhez további tanulmányokra
lesz szükség.
Az elhízás sok rákfajta komoly rizikófaktora, a túlzott
cukorbevitel pedig növeli a túlsúly esélyét.
"A cukorfogyasztás miatti hízás szerepet játszhat az
összefüggésben, de nem magyarázza meg" - mondta Mathilde Touvier, a
kutatás egyik résztvevője.

A Sorbonne tudósai szerint szóba jöhet az üdítők hatására

emelkedő vércukorszint, de lehet, hogy egyes vegyi anyagok
okolhatók, amelyek például az italok vonzó színét adják.
"Tudjuk, hogy a cukros italok növelik a szív- és érrendszeri
betegségek, a túlsúly, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát. Mi
kimutattuk, hogy fogyasztásuk a rák veszélyének fokozódásával is
összefügghet" - magyarázta Touvier.  

Forrás MTI  2019. július 11

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »