A csodálatos mák


A csodálatos mák

A magyar néphagyomány szerint, ha minden nap fogyaszt mákot, nem lesznek anyagi nehézségei, és a gyermekáldás sem marad el. Jótékony hatásai miatt nagyon sokan szeretik.

 

A mák (Papaver) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjébe tartozó mákfélék
(Papaveraceae) családjának névadó nemzetsége.

Előfordulása, élőhelye

Fajai Eurázsia, Afrika és Észak-Amerika mérsékelt és hideg égövi területein honosak.
Általában fagytűrők.

Megjelenése, felépítése

A virágot két csészelevél borítja a bimbó kinyílása előtt.
Virágzáskor a csészelevelek lehullnak. A pártát négy sziromlevél alkotja.
A magház gubóterméssé fejlődik, amelyben sok apró mag található.

Felhasználása

A nemzetség több faját (pipacs, alpesi mák, keleti mák, izlandi mák)
dísznövénynek ültetik, bár az utóbbi időkben sokat veszítettek népszerűségükből.
Egyes változatokat kimondottan kertészeti célokra nemesítettek ki.

A kerti mák (Papaver somniferum) fontos élelmiszernövény: népszerű,
mákkal ízesített ételek például a pozsonyi kifli és a mákos guba.
Gubója alkaloidákat tartalmaz (morfin, kodein, papaverin stb.);
magasabb alkaloida-tartalmú fajtái adják az ópiumgyártás alapanyagát.

A népi gyógyászatban a mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium
felszívódását és a csontokba való beépülését.
A máknak magas a kalciumtartalma, sok E-, C-, és B-vitamin található meg benne.
Emellett rengeteg cinket is tartalmaz,
ami a növekedést és a fejlődést befolyásoló enzimek kofaktora,
illetve az immunrendszer támogatásában is nagy szerepe van.
A pipacs is a mákfélék családjába tartozik, számos alkaloidot tartalmaz,
mely gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antimikrobiális hatásúak.  

A gyógyszeripar is sokoldalúan használja fel:

Görcsoldó, köhögés- és fájdalomcsillapító hatású gyógyszereket és alkaloidokat
állítanak elő belőle.
Elsősorban a torokgyulladás csillapítására alkalmazzak,
a Strepsils alapanyaga is a pipacsból származik.
A mákból kivont ópiumalkaloidák közül a morfin és a kodein a legismertebbek. 

100g mákban van:

20.5g fehérje, 537 kcal, 23.9 szénhidrát.
Ez utóbbi olyan alacsony, hogy emiatt a diétákhoz is erősen ajánlott.

Vitaminok: B1, B5, B6, B2, niacin
Ásványi anyagok: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium, magnézium.
(A mák sötét színét a nagy vasatomoktól kapja).

 

A mák további jótékony hatásai:

  • erős körmök és dús, egészséges haj
  • kíméletesen tisztítja a bélfalat
  • olaja bőrápolásra is kiváló
  • a mákkal bőrradírt is készíthetsz
  • köhögéscsillapító, görcsoldó hatású
  • vérnyomáscsökkentő
  • trombózis és embólia kialakulása a mák rendszeres fogyasztásával
    megakadályozható (a megfelelő arányú zsírsav összetételének köszönhetően)
  • normalizálja a magas koleszterinszintet
  • idegi kimerültség, stresszes időszak túlélésére feszültségoldóként ajánlott
  • pánikbetegségre szerecsendióval keverd
  • öregedésgátló


Forrás Wikipédia
Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »