Az A-vitamin


Az A-vitamin

Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely állati (retinol) és növényi forrásban (karotinoid) található meg a természetben.

Az A-vitamin egészségügyi előnyei

Az A-vitamin az emberi egészség szempontjából nagyon fontos zsírban oldódó vegyületek csoportja.
Elengedhetetlenek a szervezet számára, beleértve az egészséges látás fenntartását, az immunrendszer és szervek normális működésének biztosítását, valamint a csecsemőknek a méhben való megfelelő növekedését és fejlődését.

Az A-vitamin vegyületek megtalálhatók mind az állati, mind a növényi élelmiszerekben, és két különböző formában vannak. Az “önmagában” előforduló A-vitamin és az úgynevezett “előanyagok” formájában is, ezek a A-provitaminok.
Az önmagában előforduló A-vitamin a vitamin aktív formája, melyet a tested is használhat. Az állati eredetű termékekben található meg, a hús, a csirke, a hal és a tejtermékekben.

A-provitamin karotinoidok – alfa-karotin, béta-karotin és béta-kriptoxantin a növényekben található vitamin inaktív formája. Ezeket a vegyületeket a szervezet aktív formává alakítja át. Például a vékonybélben béta-karotint retinollá alakítja át.

Az A-vitamin 6 fontos egészségügyi előnye.

1. Védi a szemedet az éjszakai vakságtól.

Az A-vitamin elengedhetetlen a látás megőrzéséhez .
Valójában az A-vitamin-hiány egyik első tünete lehet éjszakai vakság,
amely előfordulhat az A-vitamin-hiányban szenvedő embereknél, mivel a vitamin a rodopszin fő összetevője.
A rodopszin a szemünk retinájában található, és rendkívül érzékeny a fényre. Az éjszakai vakságban szenvedő betegek a nap folyamán rendesen látnak de a sötétség beköszöntekor látásuk csökken, mert a szemük küzd, hogy alacsonyabb szinten vegyék fel a fényt.
Az éjszakai vakság megakadályozásán túlmenően a megfelelő mennyiségű béta-karotin fogyasztása lassíthatja a látás csökkenését.
A  vakság legfőbb oka a korfüggő makula degeneráció.

2. Csökkenti bizonyos rák betegségek kockázatát

A rák akkor fordul elő, ha az abnormális sejtek kezeletlen módon kezdenek növekedni vagy osztódni.
Mivel az A-vitamin fontos szerepet játszik a sejtek növekedésében és fejlődésében, annak hatása a rák megelőzésében fontos szerepe van.
A szervezetben lévő A-vitamin szint és a rák kockázata közötti kapcsolat jelenleg még mindig nem teljesen tisztázott. A jelenlegi bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy az A-vitamin megfelelő mennyisége csökkentheti bizonyos ráktípusok kockázatát

3. Támogatja az egészséges immunrendszert

Az A-vitamin létfontosságú szerepet játszik a szervezet természetes védekezésének fenntartásában.
Részt vesz a fehérvérsejtek termelésében és működésében is, amelyek segítenek a baktériumok és más kórokozók elnyelésében és tisztításában.
Ez azt jelenti, hogy az A-vitamin hiánya növelheti a fertőzésekre való hajlamot és késleltetheti a gyógyulását.

4. Csökkenti az akne kockázatát

Az akne egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség.
Bőrfoltok és anyajegyek alakulnak ki, leggyakrabban az arcon, háton és mellkason.
Bár a foltok fizikailag ártalmatlanok, az akne súlyos hatással lehet az emberek mentális egészségére, és alacsony önértékeléshez, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

5 Támogatja a csont egészségét

A kevés A-vitamint fogyasztó személyeknél nagyobb a kockázata a csonttöréseknek, mint a megfelelő mennyiségű vitamint fogyasztóknál. Megfigyelések szerint a túladagolt A vitamint fogyasztóknál is ez a helyzet, de orvosilag ez még nem alátámasztott.

6. Elősegíti az egészséges növekedést és a reprodukciót

Az A-vitamin fontos az egészséges reprodukciós rendszer fenntartásához mind a férfiaknál, mind a nőknél, valamint az embriók normális növekedésének és fejlődésének biztosítása a terhesség alatt.
Terhes nőknél az A-vitamin is szerepet játszik a születendő gyermek számos jelentős szervének és szerkezetének, beleértve a csontváz, az idegrendszer, a szív, a vesék, a szem, a tüdő és a hasnyálmirigy növekedésében és fejlődésében.

Az A -vitamin egy zsírban oldódó vitamin , amely a szervezetben tárolódik. Ez azt jelenti, hogy a felesleges fogyasztás hányingert, szédülést, fejfájást, vagy akár halált is okozhat.

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »